sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Tupari/pikkujouluiluja.

Kyllähän sitä voi pitää uudestaan tuparit, jos on välissä joku toinen asunut samassa kämpässä? No musta ainakin voi ja samalla menee pikkujoulutkin. Hauskaa seuraa, illanviettoa ja hyvää syötävää, ei sitä sen enempää kaipaa. Edellisistä järkkäilyistä onkin jo aikaa, vanhoja hyväksi havaittuja tarjottavia, sekä jotain uutta. Telkkarista tuli idea tehdä lohisashimia, jonka päällä pestotyylinen hässäkkä. Eli lohi pilkotaan valmiiksi sopiviksi suupaloiksi, poltetaan liekittimellä pinta ja päälle passion/lime"pestoa" Kävin ostamassa uuden lelun, nyt on liekitin, mukana tuli oikein créme brülee kipot, pitänee niitäkin kokeilla joku kerta. Tarjoillaan ruisnapin päällä ja katkarapuherkulla. Sipsien tarjoilusta en oikein innostu, joka paikka sotkussa ja paha olo lopulta! Siksi tarjolla onkin ruistikkuja, tehty jälkiuunileivästä, sivelty valkosipuliöljyllä ja paahdettu uunissa rapeiksi. Lisänä dippejä, porkkana ja kurkkutikkuja.


Menu:
-Jauhelihaspiraaleja
-Lohisashimia passionlime"pestolla"
-Katkarapuherkku
-Pikku purtavaa: ruistikkuja, porkkanatikkuja, kurkkutikkuja, amerikandippi, valkosipulidippi ja auradippi
-Pipareita
-Vadelmajoulutorttuja
-Suklaakakkua
-Booli

Jauhelihaspiraali:
1pkt Lehtitaikinaa
750g Naudanjauhelihaa
1 Sipulia
2 Valkosipulinkynttä
4 Tomaattia
Tomaattipyrettä
1/2 Punainen chili
2rl paholaisenhilloa
Juustoraaste
Suolaa, pippuria, basilikaa, oreganoa, balsamicoa, timjamia

Ruskista jauheliha ja kuulota sipuli, valkosipuli ja tomaattikuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää sekaan loput mausteet. Keittele kasaan, tässä tarkoituksessa ylimääräinen neste on vain huonoksi. Anna hautua mielellään 2-3 tuntia Periaatteessa tavallinen jauhelihakastike, mutta kokoon keitettynä, itse teen sen ajan säästämiseksi jo edellisenä päivänä, maut myös tiivistyvät valmiiksi. Kaulitse lehtitaikina sopivan ohueksi ja levitä jauhelihatäyte ja juustoraaste. Kääri koko komeus rullalle, leikkaa n. 1cm paksuisiksi kiekoiksi, asettele uunipellille ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa n. 10-15min. Voitele ennen tarjoilua chilivalkosipuliöljyllä/lisää tarjolla, kiva lisä. 1dl öljyä, puolikas chili, 2 valkosipulinkynttä, anna maustua vuorokausi.

                                                      Lohisashimi:
400g Lohifilettä
2 Passionhedelmää
1 Lime

Leikkaa lohi sopiviksi suupaloiksi, asettele tarjoiluastialle. Polta liekittimellä lohen pinta kauniin väriseksi. Juuri ennen tarjoilua lisää päälle passionlime "pesto", kaavi passionit kuorista, raasta limenkuorta, purista mehu ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria, jos on liian hapanta. Tarjoile ruisnapin päällä.



Katkarapuherkku:
1 Valkosipulinkynsi
Voita
400g Isoja katkarapuja
Tilliä
Ripaus sokeria ja suolaa.

Majoneesi:
2 Keltuainen
1,5-1,75dl rypsiöljyä
Ripaus suolaa ja pippuria.
Sitruunankuorta
Sitruunanmehua maun mukaan.

No tämä majoneesihan ei sitten ihan niin helppoa ollutkaan tehdä kuin kuvittelin! Meni 8 munaa ja öljyä reilusti, ennen kuin onnistuin. Kokeilin ensin tehosekoittimella, netistä löydetyllä ohjeella ensin koko muna, tuli sellaista keltaista öljyvettä, sen jälkeen pelkällä keltuaisella, sama homma. Meinasin luovuttaa, mutta kokeilin käsin vatkata, ei onnistunut, sen jälkeen kaadoin purkkiin ja kokeilin sauvasekoitinta, jälleen juoksettunutta vettä! Prkl meinas jo uskoa loppua, mutta kaapissa oleva majoneesi ei riittänyt, joten googlailin ja löysin ohjeen. Normaalilla sähkövatkaimella onnistui lopulta suhteellisen helposti. Eli sekoita mausteet ja keltuaiset, tämän jälkeen vatkaa pienellä teholla ja aloita kaatamaan öljyä sekaan ohuena nauhana, majoneesi alkaa siitä sitten muodostua, pidin välillä taukoja öljyn kaatamisessa ja sekoitin kunnolla. Lopputulos oli hyvä! Ainoa ongelma oli saada rypsiöljyn maku pois, suolalla, sokerilla, tillillä ja sitruunalla lopulta onnistuin. Paista kuumalla pannulla voissa ja valkosipulissa katkaravut, riittää kun katkaravut sulavat. Anna jäähtyä ja lisää sen jälkeen majoneesin sekaan, tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoile ruisnapin päällä, tai yhdessä lohen kanssa.

Pikkupurtavat:
Porkkanatikkuja
Kurkkutikkuja
Ruistikkuja
      -Leikkaa jälkiuunileipä viipaleet n.1/2cm paksuisiksi ja 10cm pituisiksi tikuiksi. Pistä tikut uunipellille ja voitele chilivalkosipuliöljyllä. Paahda uunissa 200 asteessa 10-15min/kun ovat kuivuneet tarpeeksi.
Amerikandippi, kaupasta pussi ja sekoita kermaviilin kanssa.
Valkosipulidippi
     -1 Valkosipulinkynsi pienennettynä, sokeria, suolaa, vähän sitruunanmehua.
Auradippi
     -Aurajuustoa pieneksi palasteltuna, sekoita kermaviiliin ja lisää vähän sitruunan mehua. Tuli paljon parempaa kuin auramuruista, maku vahvempi ja koostumus parempi.

Piparit itse paistettu, mutta tällä kertaa kaupan taikinasta ;P

Vadelmajoulutortut:
1pkt Voitaikinaa
400g Pakastevadelmia
4tl Hillosokeria
3rl vettä

Lisää vadelmat ja vesi kattilaan, lisää sokeri pikku hiljaa sekaan. Keittele n. 10min ja tarkista maku. Leikkaa tortut ja täytä vadelmahillolla. Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa 13min/kun ovat valmiita. Ennen tarjoilua koristele tomusokerilla.

                                                                                    Booli:
5dl Vodkaa
2dl Apple sour likööriä
1L Valkoviiniä
3L Sitruunalimsaa
Jääpaloja, pistä pakasterasiaan vettä, sitruunaviipaleita ja pakasta. Lisäksi voi pakasterasiaan lisätä jonkun muovisen kupin, jolloin keskelle jää vähän kuin jäälyhdyssä aukko, johon voi laittaa vaikka tuikun palamaan. Tuikkujääpala oli hauska lisä, onnistui aika hyvin lopulta :)


Suklaakakku:
Tuli tuparilahjana sukulaisilta ;)

Juhlat onnistuivat ja tarjottavat myös, tästä hyviä vinkkejä mm. uuden vuoden juhliin. Majoneesi kaiken sähellyksen jälkeen jäi mieleen, lisäksi loheen ja katkikseen olin tosi tyytyväinen, myös vieraat kehuivat. Ja helppoja tehdä, majoneesin jos oikaiseen kaupan tuotteella niin ei tarvitse kuin sekoitella. Myös jauhelihatäyte vei aikaa..



2 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän ihania ohjeita. Täytyy joskus kokeilla, sitten kun dietti antaa periksi ;)

    VastaaPoista
  2. No kyllähän noi sopii dieettiin, no ainakin lohi, porkkana ja kurkku ;)

    VastaaPoista